Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Ο ΓΑΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ No2



Η ψυχαγωγία του κοσμάκη τη σήμερον ημέρα, αντιλαμβάνεστε εν χριστώ αδερφοί ότι ελιναι πολύ μεγάλο πράγμα. Το δόγμα "άρτον και θεάματα", εξάλλου είναι δοκιμασμένο και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις πετυχημένο, όπου δεν χαλούσανε τη σούπα οι ρθγμένοι της μοιρασιάς που παντεσπάνι ακούγανε και παντεσπάνι δεν βλέπανε (και κυρίως δεν τρώγανε). Τι παραλήρημα είναι πάλι αυτό, θα μου πείτε.
Τι τσικνίλα είναι πάλι (και πάλι και πάλι) αυτή στην πόλη, θα σας απαντήσω εγώ.
Μα βέβαια. Είναι τα 27000 σουβλάκια που ετοιμάζονται για ψήσιμο τη μέρα της τσικνοπέμπτης, η οποία, ειδικά για την πόλη της Κομοτηνής, μετανομάστηκε σε γιορτή του επιχειρηματία. Τα ίδια είχαμε και πέρσυ αδέρφια μου, τέτοια μέρα που καθιερώθηκε αυτή η ετήσια πολιτιστική ανάσα. Τα ίδια και χειρότερα όταν ανέβηκε ο Πάνθραξ στην Α' Εθνική. Αυτό δεν είναι εορτασμός, είναι οικολογική καταστροφή!
Ναι, έχετε δίκιο. Άνθρωποι είμαστε και θα φάμε και θα πιούμε και θα χορέψουμε. Και μαγκιά μας. Αλλά έχει καταντήσει ο γάμος του Καραγκιόζη η ιστορία με τα ατέλειωτα σουβλάκια σε κάθε ευκαιρία. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη γιορτή πληροφορήθηκα πως μέγας χορηγός θα είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Τρία πουλάκια κάθονταν και ψήνανε σουβλάκια δηλαδή.
Βέβαια είναι γνωστή η αγαστή συνεργασία του επιμελητηρίου με την Περιφέρεια. Μαζί δεν προχώρησαν σε σύσκεψη οι δύο φορείς εκείνες τις μέρες του Δεκέμβρη για να γλιτώσουν τις περιουσίες τους από τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων της πόλης; Αν θυμάμαι καλα... Αλήθεια, θα γιορτάσουν όλοι οι επιχειρηματίες, ή μόνο όσοι δεν το γλέντησαν αρκετά ως πολιορκητές; Θα φέρουν και τα κράνη και τους λοστούς μαζί, για ώρα ανάγκης;
Anyway, ας επιστρέψω στο θέμα μας. Τι έλεγα; Α ναι! Φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο. Τι να κάνει και η Περιφέρεια, από κει που πάνε κι οι άλλοι. Μήπως ο Δήμος Κομοτηνής δεν έδειξε πρώτος το δρόμο του πολιτισμού; Τι να πρωτοθυμηθώ, τις καλόγουστες αφίσες, τα κομψά μπαλόνια στην πλατία, τα αγγελάκια-φτερούδες, τις φίρμες -ω ναι τις φίρμες- που χρυσοπληρώνει κάθε χρόνο για να δείξουν τα καινούργια τους σύνολα στη πλατεία;
Γιατί αυτό που έχει σημασία σε μια πόλη, είναι να χοροποδάμε δυο φορές το χρόνο υπό τους ήχους κάποιας βεντέτας και να γυρνάμε ήσυχοι στα σπίτια μας, αφού πρώτα σκάσουμε κάναν δεκάρικο στα μπαράκια της πλατείας. Κι ας υπάρχουν στο δρόμο μας άνθρωποι που ψάχνουν στα σκουπίδια. Κι ας υπάρχουν δίπλα μας άνρθωποι που ζουν σε παράγκες χωρίς βασικές συνθήκες υγιεινής. Κι ας κυκλοφορούν ανάμεσά μας παιδιά που δεν μπορούν να πάνε σχολείο. Εξάλλου τα έχουμε ανάγκη όλα αυτά, για να συγχωρούνται οι αμαρτίες μας κάθε Πάσχα και Χριστούγεννα, όταν θυμόμαστε να γίνουμε φιλάνθρωποι.
(Φιλάνθρωποι;... σκεφτείτε την ετυμολογία)

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΟΥΡΗ ΕΧΟΥΝ




ή αλλιώς: όταν οι φιλήσυχοι πολίτες ευχαρίστως θα έσπαγαν μία τράπεζα





Ξαφνικά, λοιπόν, οι αγαπημένοι μας δημοσιογράφοι-εκδότες-πνευματικοί άνθρωποι της Κομοτηνής και μαζί όλα τα εθνίκια ανα την επικράτεια, άρχισαν για μια ακόμη φορά να συζητούν έντονα, να ερεθίζονται, και (όσον αφορά τους πρώτους) να σκάνε μύτη στα τηλεοπτικά παράθυρα αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία υπέρ του "αγώνος" τους.









Αφορμή αυτή τη φορά η λειτουργία υποκαταστήματος Τουρκικής Τράπεζας στην Ελλάδα και στην πόλη της Κομοτηνής. "Στόχος τους η οικονομική διείσδυση" ωρύεται ο ένας, "τρόπος προσέγγισης των μειονοτικών απο την Άγκυρα" πετάγεται ο άλλος. Ηρεμήστε, εν χριστώ αδερφοί. Πού είναι οι φιλελεύθερες αντιλήψεις σας; Laissez faire, laissez passer δε μου θέλατε; Γιατί νιώθετε ανασφαλείς; Επειδή η τούρκικη τράπεζα δεν έχει διαφήμιση με την Πρωτοψάλτη σε νεοκλασικό; Θα κάνει μία με τη Sertab σε χαμάμ!









Όχι, όχι, μη μου μπερδέυεστε. Δεν αποφάσισα ενα πρωι να προτάξω τα στήθη μου για έναν τραπεζίτη, όποια ιθαγένεια κι αν φέρει. Αλλά δε θ' αντέξω ν' ακούσω τίποτα κοινωνικά σχόλια για τις περιουσίες των μειονοτικών από τους συμπολίτες της πλειονότητας και τους εκλεγμένους τους.... Έτσι μπράβο. Γιατί όταν πριν 10 χρονάκια το ελληνικό δημόσιο απαλλοτρίωνε με τον τσαμπουκά του τις περιουσίες των μειονοτικών συμπολιτών μας με προφάσεις (όπως για παράδειγμα η ίδρυση αγροτικών φυλακών στην Κομοτηνή, που -ω του θαύματος- δεν έμαθε κανείς τι απέγιναν), τότε ήταν καλά.









Απορεί κανείς με τις εθνικιστικές και ακροδεξιές αναρτήσεις στο διαδίκτυο, στις οποίες σχολιάζονται τα υπερκέρδη της συγκεκριμένης τράπεζας, ενώ εκφράζονται και "ανησυχίες" για τις προθέσεις τις γειτονικής χώρας να ιδρύσει πολυκλινική, κέντρο ελευθέρων σπουδών και τηλεοπτικό σταθμό στη Θράκη.









Για τα υπερκέρδη των εδώ τραπεζών, δεν γεννάται θέμα. Αρκεί να πηγαίνουν σε πατριωτικές τσέπες. Τώρα σε ποιον ανήκαν οι πρώτες κατοικίες που κατάσχουν τόσο καιρο οι "ωραίοι ως έλληνες" τραπεζίτες και πόσοι μείναν στους δρόμους της πατρίδας απο χρέη στις ελληνικές τράπεζες, ας μην το θίξουμε.









Την περίθαλψη στο ελληνικό ελληνικότατο νοσοκομείο της Κομοτηνής που βρωμάει από τη δυτική είσοδο της πόλης, ας μην τη θίξουμε ούτε κι αυτή. Αλοίμονο, θα παραπονεθούν οι συμπολίτες μας για το νοσοκομείο τους που είναι και έργο της επταετιάς, τι λέμε τώρα; Μόνο τούρκικη κλινική να μην ανοίξει.














Όσο για τον τηλεοπτικό κανάλι, όσοι ξέρετε γιατί το φοβάστε, ξέρετε εξίσου καλά και το μερίδιο ευθύνης που φέρετε. Φοβάστε ότι ένα τουρκικό μέσο ενημέρωσης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να διαμορφώσει συνειδήσεις στην περιοχή; Μήπως πιστεύετε ότι το μέσο αυτό θα παρουσιάζει κατά προτίμηση τα γεγονότα, ότι θα εξυπηρετεί συμφέροντα και θα προωθεί συγκεκριμένες αντιλήψεις; Τελικά, φοβάστε ότι θα επιχειρηθεί η στρεβλή προβολή της πραγματικότητας για τη χειραγώγηση του κοινού στο οποίο θα απευθύνεται;







Εύγε! Αν συμβεί κάτι τέτοιο το νέο τηλεοπτικό κανάλι θα είναι πλασμένο κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν προς τα ελληνικά, πανελλαδικά και τοπικά. Και θα είναι έτσι επειδή και η διοίκηση του θα είναι κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν με τις αντίστοιχες των ελληνικών. Όλο και κάποιος θα βρεθεί να τα στάξει στον νέο τηλεοπτικό σταθμό, ακριβώς όπως οι έλληνες πολιτικοί τα σκάνε στα ελληνικά μέσα (πανελλαδικά και τοπικα, επισής).







Ελάτε τώρα, δεν υπάρχει λόγος να πέφτετε από τα σύννεφα. Όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες. Χρόνια πολλά σας βόλευε το πείθίνιο κοινό που μασούσε ότι του σερβίρατε από τα καναλάκια σας για σημαντικό. Χρόνια πολλά χρήμα και πληροφορίες κυκλοφορούσαν όπου και όπως συνέφερε κατά περίπτωση τα ανθρωπάρια των μέσων ενημέρωσης και τους χρηματοδότες τους. Τώρα φοβάστε πως θα το κάνει και κάποιος άλλος, κατά το δικό του συμφέρον.









Και φυσικά να μην αναφερθούμε ούτε στο παιδί της Θράκης, τον κύριο Στυλιανίδη, που ως Υπουργός Παιδείας έκανε ότι μπορούσε με τη σειρά του για να εμπορευματοποιήσει την παιδεία. Τότε τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών δεν ενοχλούσαν τους φιλήσυχους συμπολίτες μας, ιδίως μετά την γεναία ρουσφετολογική απόφαση του να αυξήσει τους εισακτέους στα περιφερειακά πανεπιστήμια, χωρίς καμία ανάλογη μέριμνα. Γιατί να ενδιαφέρει τον κύριο Υπουργό και τους ψηφοφόρους του πού θα στεγαστούν, πώς θα σιτιστούν και πού θα παρακολουθήσουν μαθήματα οι νέοι φοιτητές; Αρκεί να έχουμε περισσότερους νοικάρηδες στην Κομοτηνούλα μας, έτσι είναι. Το τουρκικό Κ.Ε.Σ. όμως, δεν το θέλουμε. Μήπως να το ξανασκεφτείτε κύριοι Κομοηναίοι; Σε λίγα χρόνια που το Δημοκρίτειο θα κλείσει χάρη στην πολιτική του Υπουργού σας και της Κυβέρνησής του, θα μείνουν τουλάχιστον οι σπουδαστες του Κ.Ε.Σ. για να νοικιάζουν τα σπιτάκια σας. Νιώθετε κάπως καλύτερα, τώρα;





















ΤΟ ΝΑ ΚΑΨΕΙΣ ΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ






ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙΣ ΜΙΑ