Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Η ΕΡΤ, η Φρουτοπία και οι “μανάβηδες” (ή αλλιώς, θέλει ο λύκος να φυλάξει τα πρόβατα)



Ήρθε μια μέρα ο λύκος, κι είπε πως έχει φάει πολλά, πάρα πολλά πρόβατα και γι' αυτό πρέπει να διαλύσουμε το κοπάδι.
Ήρθε ο διευθυντής του μαγαζιού κι είπε πως έφαγε πολλά απ' το ταμείο και πρέπει τώρα να το κλείσουμε.

Ήρθε και η Κυβέρνηση της διαφθοράς, της φτώχειας και του αυταρχισμού, και μας κουνάει το δάχτυλο. Διόρισε, λέει, πολλούς αργόμισθους κι ανάγκαζε για πολλά χρόνια τον λαό να τους χρυσοπληρώνει. Κι αντί να παραδώσει τα κλειδιά στο μοναδικό αφεντικό, τον λαό, χρίζεται τιμητής και εκκαθαριστής σ' ένα φορέα δημόσιο που η ίδια καταχράστηκε. 

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δίνουν από το απόγευμα της Τρίτης ένα μάθημα. Διδάσκουν τι μπορεί να κάνει η ενημέρωση όταν δεν χειραγωγείται από την εξουσία, όταν εκπορεύεται από αυτόν στον οποίο ανήκει, τον λαό. Σ' αυτόν τον αγώνα των απολυμένων της ΕΡΤ και των χιλιάδων πολιτών, η μοναδική απάντηση της κυβέρνησης και των αυλικών της είναι η λάσπη και η διαρροή καταλόγων με υπέρογκες αμοιβές πρωτοκλασσάτων δημοσιογράφων της ΕΡΤ. Κοιτάξτε τα ονόματα που κυκλοφορούν πλάι στα εξαψήφια ποσά. Είναι όλα τα ονόματα των υποστηρικτών τους, είναι τα ονόματα εκείνων που επί χρόνια προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., συκοφαντώντας απεργούς, βεβηλώνοντας λαϊκές κινητοποιήσεις και εκθειάζοντας την φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, βαφτίζοντάς την ανάπτυξη. Και υποκρίνονται πως είναι αναγκαίο το κλείσιμο της ΕΡΤ για την “εξυγίανσή” της, τη στιγμή που όλοι τους γνωρίζουν ποιοι διορίστηκαν ρουσφετολογικά, από ποιους και με τι μισθούς.

Δυστυχώς γι' αυτούς, ο ελληνικός λαός απέδειξε όλες αυτές τις μέρες ότι αντιλαμβάνεται πολύ περισσότερα απ' όσα νομίζουν. Αντιλαμβάνεται ότι η ελληνική ραδιοτηλεόραση δεν είναι οι κομματικά διορισμένοι υβριστές των κινημάτων. Και την υπερασπίζεται μέχρι τέλους γιατί είναι πολλά περισσότερα.
 Είναι οι ευγενικές φωνές του δευτέρου προγράμματος που ακούει τα βράδια, γυρίζοντας απ' τη δουλειά. Είναι η φωνή της παράδοσης και της εκπαιδευτικής τηλεόρασης, είναι η σύνδεση της εσχατιάς της Ελλάδας, αλλά και του κόσμου, με την ενημέρωση. Είναι η ιστορία της Ελλάδας, μέσα από το αρχείο της, απ' όπου μας μιλάει ο Χόρν και η Λαμπέτη. Μια από τις τελευταίες πηγές πολιτισμού, με τις ορχήστρες και την χορωδία της.

 Είναι οι αναμνήσεις από την παιδική μας ηλικία, ο Θάνος το κολοκυθάκι, πρωταθλητής πυγμαχίας της Φρουτοπίας, που ονειρεύεται να δείρει έναν μανάβη.

Αυτό, το πρώτο-πρώτο μάθημα αντίστασης και αξιοπρέπειας που πήραμε από ένα παραμύθι ως παιδιά, το κάνουμε σήμερα πράξη απέναντι στο κυβερνητικό πραξικόπημα, απέναντι σε όσους νομίζουν πως μπορούν να καταργούν τη Βουλή και να αντιμετωπίζουν τον δημόσιο πλούτο σαν τσιφλίκι τους. Υπερασπιζόμαστε την ΕΡΤ, και κάθε άλλο δημόσιο αγαθό που πλήττεται στο βωμό του κέρδους, γιατί το χρωστάμε στα αυριανά παιδιά, να ζήσουν με αξιοπρέπεια και δημοκρατία ουσιαστική, κι όχι σαν θύματα του κάθε “μανάβη” που ήρθε να καταλάβει με το έτσι θέλω την “Φρουτοπία” τους.


1 σχόλιο:

  1. Ξεκινήσαμε μια προσπάθεια για την διάσωση του αρχείου της ΕΡΤ. Φρουτοπία οκ!! tisert.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή